Sabbatår i udlandet

Skal man tage et sabbatår?

Hvis du spørger mig, så vil jeg helt sikkert sige ja, da jeg føler, at man lære mange andre ting end skoleting. Jeg føler virkelig jeg lærte meget om mig selv og om verden ved tage på højskole i udlandet. Jeg tog afsted med 35 mennesker, som jeg ikke kendte, hvilken man lærer virkelig meget af. Jeg føler hele rejsen gjorde mig 100 gange mere klar til at flytte hjemme fra. Men også til flytte langt væk fra min familie. Det føles nemlig relativ tæt på i forhold til at være på den anden side af jorden.

Der er selvfølgelig også andre måder at rejse på og man kan selvfølgelig også ”kun” arbejde eller f.eks. tage på højskole i Danmark. Det skal man gøre efter hvad ens interesser og behov er. Man skal dog ikke være bange for at springe ud i det, da man finder ud af det hele hen af vejen.

Hvis man spørger de ”kloge hoveder”, så er der en meget blandet mening om det. Nogen mener, at man skal i gang så hurtigt som muligt, og dermed komme hurtigt ud på arbejdsmarkedet. Jeg er enig i, at man kan tage for mange sabbatår, og så aldrig komme i gang igen. Man har måske for høje udgifter, hvis man f.eks. har købt bil osv., så man ikke kan leve af SU. Men 1-3 år mener jeg af erfaring kan give rigtig godt, da man lære om ”livets skole” i stedet for. Jeg har i hvert fald ikke fortrudt, at jeg tog et sabbatår. Der er nogen former for rejser, hvor det er der man har mulighed, for at rejse på den måde. Man har ikke en helt masse forpligtelser endnu.

Jeg kunne komme med en meget længere forklaring, men føler dette giver et godt indblik i de gode ting ved at tage et sabbatår. Hvis man virkelig ikke har lyst til at tage et sabbatår og gerne bare vil i gang med at læse, så skal man jo bare gør det. Man skal altid vælge efter hvad der er det rigtige for en selv!

Sabbatår

Sabbatår i andre lande

Det er blevet meget normalt at tage et ”gap year” i Danmark, men jeg ved, at de fleste steder i udlandet er dette ikke ”normalt”. Der rejser folk i forbindelse med ferie eller studerer i udlandet. Jeg snakker med en del internationale studerende, da der bor rigtig mange internationale studerende på det kollegie jeg bor på. De er ofte meget ”misundelige” når man fortæller dem om, hvor normalt det er i Danmark. Mange andre steder i verden handler det nemlig om at blive så hurtigt færdig som muligt. Men efter min mening har man bare ikke mulighed opleve ”livets skole” på samme måde, da man ikke får nye oplevelser og erfaringer på samme måde. Hvis det bare handler om at være så hurtigt færdig som muligt. Jeg mener derfor, at det er rigtig godt givet ud på det langsigt.

Ifølge Danmarks statistik i 2019 før corona er der rekord mange som tager 2 sabbatår

(Billedet er fra statistikbanken)

Hvorfor skal man vælge højskole i udlandet?

De fleste rejser selv, så næsten alle kender ikke nogen i forvejen. Det er dermed næsten det samme for alle. Alle er nervøse, da man kun har mødt enten dem fra Sjælland eller Jylland før man tager afsted. Men man kommer til at udfordre en selv på mange andre punkter en ovenstående. Hvis man vil og er åben over for nye ting, så får man så mange oplevelser og minder på kort tid, som man normalt ville have fået på mange år.

Man kommer desuden til at se nogen fantastiske steder i verden se. Man har forskellige kultur, storby og natur fokus i de forskellige lande. Man har også stor mulighed for at feste med en masse andre unge mennesker og komme i byen i udlandet sammen. Man kommer rigtig meget ud af sin comfort zone på sådan en tur i sær, hvis man også er villig til at springe ud i tingene. På den måde lærer man sig selv så meget bedre at kende! Dette kan også bruge i rigtig mange situationer efterfølgende. Det er jeg er meget taknemmelig over at have fået med mig.

Man kan f.eks. også få undervisning i personlig udvikling og kommunikation, hvor man på et par uger kan få nogen gode redskaber med sig. Dette kan supplere alle de andre ting godt. Hvis man virkelig vil prøve grænser af, så har man mulighed for at få vilde adrenalin oplevelser med i baggagen. Der er også mulighed for, at man kan få nogen rigtig gode venner. En af de bedste ting ,som jeg har fået med mig er, at man lærer at klare sig selv. Dette er rigtig godt at have med sig når man skal flytte hjemmefra.

at rejse er at leve|højskole i udlandet

Hvordan er det at være så mange mennesker sammen hele tiden?

Jeg kan rigtig godt lide at være sammen med andre mennesker, men jeg er virkelig også typen der også har brug for alene tid, så jeg kan være klar til nye indtryk og det sociale igen. Man skal være klar over, at man er mange mennesker sammen hele tiden. Man sover ofte en del sammen på et værelse. På den måde blev jeg også meget udfordret, da man har meget lidt alene tid. Men jeg vil også sige, at det er en gave nu, da jeg lærte så meget af det. Jeg kan meget bedre holde til at være meget social i længere perioder nu. Man lærer virkelig også at sætte pris på, når man har alene tid f.eks. efter skole og arbejde.

Gode råd til New Zealand|højskole i udlandet

Bekymringer?

Det er helt normalt at have nogle bekymringer omkring alle mulige ting og være lidt bange inden man tager afsted. Det tror jeg alle har/er selvfølgelig i forskellige grader, men man finder ud af det hele hen af vejen – og der er rigtig mange man kan spørge, hvis man får brug for det! Inden man ser sig om, så skal man hjem igen, så det er med at nyde det hele.

Hvorfor skal man vælge Dansk studie center?

 I forhold til Dansk Studie Center, så har man en dansk rejseleder med hele vejen fra man lander i det første land. Dansk studie center har planlagt et program, men man selv købe ting en masse oplevelser til hen ad vejen alt efter interesse og ens rådighedsbeløb. Derud over får man bl.a. en deltaljeret pakkeliste fra Dansk Studie Center

Man skal dog være opmærksom på, at det er en forholdsvis dyr måde at rejse på, men for mig var det alle pengene værd. Men man skal være opmærksom på, at man kommer formentlig til at bruge en del flere lommepenge end man regner med. Det var en hele gruppen som følte det, da der er mange aktiviteter, som man kan og gerne vil købe til, når man er afsted.

Gode råd til Australien|højskole i udlandet
Fraiser Island, Australien

Råd til prioritering

Et af mine bedste råd i forhold til det er, at hvis du kan vil prioritere en masse oplevelse, men skal stadig holde sig inde for et bestemt budget, så spar på maden!! Det er virkelig værd at prioritere at bruge sin penge på en masse oplevelser, da der er rigtig mange ting, hvor det er der man har muligheden for at gøre det! Havregryn/grød bl.a. bliver din bedste ven i den periode! Selvom man får selvfølgelig også en masse andet. Man skal også regne med, at der kommer en del tidspunkter, man skal købe en form for takeaway, når man skal til et nyt sted undervejs.

Uforudsigelige ting

Det gode ved, at bestille gennem Dansk studie center er f.eks. blev vi udsat for, at der var en bro, der var styrtet sammen, så vi kunne ikke gennemføre turen på den planlagte måde i et par dage. Man havde derfor ikke mulighed for at komme det sted hen. Dansk studie center ordnede derfor det hele, så vi kunne tage en anden rute og sove et andet sted. Det var selvfølgelig træls, men så ordnede de det, uden at vi skulle tænke på noget forhold til bus og overnatningssteder. Det er rart, at der er en virksomhed som har stor viden om det pågældende land. Der kan nemlig godt opstå uforudsigelige ting, som man ikke selv er herre over også i forhold til naturkatastrofer.

Der findes mange forskellige måder at rejse på

Men der er selvfølgelig mange andre fede måder man kan rejse på. Hvis man har mere end et sabbatår, så er det helt sikkert en god ide at rejse på forskellige måder. Jeg også tror man lærer meget af det, da det kan være forskellige oplevelser man får. Man lærer nogen forskellige ting . Man skaber måske nogle forskellige kompetencer, som man kan bruge i forhold til sit studie eller fremtidig arbejde.

Dermed skal man ikke tro ud fra det her, at det er det eneste rigtige . Alle mennesker er forskellige, og man skal gøre det der er det rigtig for en selv. Det er kun en selv der ved det! men der er en del der ikke kender muligheden for at tage på højskole i udlandet eller er bange for at springe ud i det.

At rejse er at leve! 🙂

Her er nogen videoer, hvor de kommer med nogen gode input om det

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *